Kita bersin disebabkan pelbagai faktor. Selain daripada sebagai compositions mempertahankan diri daripada alahan atau penyakit seperti infection atau bahan kimia. Terdapat juga sesetengah individu bersin apabila berada dipersekitaran seperti berhabuk, bau lada, debu mahupun pronto.

Bersin merupakan bola88 link alternatif 2020 satu mekanisma badan untuk mengeluarkan bendasing atau objek dari rongga hidung. Objektif utama adalah untuk mencegah bahan atau bendasing ini memasuki bahagian paru.
Perasan tak apabila bersin mesti pejam mata? Ia merupakan satu tindak balas typical dan spontan yang bertujuan untuk menghalang kuman yang keluar ketika bersin daripada memasuki mata. Jadi jangan pula anda cuba nak tahan mata tu dari terpejam ketika bersin, alright?

Menahan bersin

Haaa… lagi satu, pernah tak anda cuba menahan diri daripada bersin? Mesti pernah. Penulis sendiri pernah melakukannya. Tetapi sebenar tabiat itu tidak baik. Ini kerana menahan diri daripada bersin berisiko menyebabkan komplikasi kesihatan yang serius.
Tindakan anda menahan diri daripada bersin boleh menyebabkan udara terperangkap di dalam dada, mata mahupun otak. Keadaan ini sekali gus boleh mengakibatkan kecederaan kepada gegendang telinga, pembekuan darah dan rusuk patah.

Menyebar kuman

Sebenarnya bola88 apabila bersin, sebaiknya adalah kita perlu menutup mulut dan hidung. Ini kerana ketika itu kita sedang mengeluarkan kuman keluar daripada badan. Selain melakukannya kerana adab, menutup hidung dan mulut juga dapat penyebaran kuman.

Malahan terdapat kajian yang dilakukan, mendapati jarak withering jauh sebiji partikel air bersin boleh pergi adalah 8 meter! Bayangkan berapa jauh kuman boleh tersebar dan berapa ramai individu boleh dijangkiti.

Bersin sebagai tanda gangguan kesehatan

Di sisi lain, bersin bisa menjadi pertanda gangguan kesehatan. Hal ini terjadi terutama saat brsin disertai dengan pilek. Beberapa orang dengan kondisi tertentu mungkin mengalami gejala atau komplikasi tambahan jika terlalu sering bersin. Misalnya, penderita migrain bisa mengalami sakit kepala yang sangat menganggu ketika bersin.