menghindari sisa atau kotoran.
Selain kepercayaan di Malaysia, terdapat pelbagai mitos berkait dengan bersin di serata dunia sama ada bermaksud baik ataupun sebaliknya.
Antara yang terkenal adalah mitos bersin dari Jepun. Masyarakatnya mempercayai bersin bermakna orang sedang mengatakan sesuatu yang baik.

Bersin dua kali berlaku sesuatu yang buruk idn poker login sementara untuk bersin sebanyak tiga kali menandakan kemungkinan sesuatu buruk atau benda yang diperkatakan (gosip) memberi kesan tidak baik terhadap individu berkenaan.
Mengenai bersin itu sendiri, saintifik menjelaskan ia adalah tindak balas atau refleks separa kawalan (semiautonomous reflex) yang membantu badan bertindak kepada benda yang boleh menjejaskan kesihatan terutama saluran pernafasan.

Bahagian dalam saluran pernafasan yang dipanggil membran mukus memberi reaksi sebaik ada unsur boleh menjejaskan kesihatan melalui saluran pernafasan.

Debu atau sisa persekitaran

Persekitaran terutama terdedah yang kepada kimia atau kotoran boleh menjadi punca kepada pencetus bersin.
Biasanya apabila berada dalam persekitaran kilang atau berasap, seseorang itu lebih mudah untuk bersin kerana udara yang berada dalam kawasan sedemikian tidak bersih dan partikel debu halus boleh https://indonesianfarm.info/ memasuki rongga hidung.
Pakai pelindung keselamatan mengikut standard ditetapkan bagi melindungi diri daripada komplikasi akibat pencemaran sisa di udara ke dalam peparu atau saluran pernafasan.Terdapat situasi bersin disebabkan cahaya matahari bagi sesetengah orang.
Istilah perubatan dipanggil ‘sindrom photosneezia’ atau ‘photic sniffling’ yang dikatakan berlaku kepada 18 hingga 35 peratus populasi dunia.

Penyebab sering bersin, padahal tidak influenza

Dari penjelasan di atas, bisa diketahui bahwa nyatanya penyebab bersin tidak selalu berkaitan dengan penyakit influenza.

Bisa saja ada kondisi kesehatan lain yang mendasari munculnya bersin, mulai dari alergi hingga paparan terhadap zat tertentu, seperti makanan.

Jika Anda memang sedang tidak influenza tapi belakangan ini sering bersin, mungkin ini disebabkan oleh reaksi alergi.

Pemicu alergi yang withering sering menyebabkan bersin adalah bulu binatang, alergi makanan (kacang, kerang, ikan, telur, susu), hingga alergi debu dan tungau.